October 2011 - A Visit to Château de Beaulieu and the Bibémus quarries near Aix-en-Provence
octobre 2011 - Visite au Château de Beaulieu et les carrières Bibémus près d'Aix-en-Provence

Click on the images to enlarge them / Cliquez sur les images pour les agrandir

On Thursday 6 October 2011 the Provence branch of the MGS joined forces with the Languedoc branch to visit the Château de Beaulieu near Rognes. This privately owned wine domaine of 300 hectares, of which 140 are planted as with vines, has been undergoing major refurbishment of both house and garden. The estate, which is situated on an extinct volcano, has gardens which were originally laid out in the 18th century. Many changes have been made over the years, but during the last five, Atelier Alep, under the guidance of Philippe Deliau, has restored the area closest to the house into classic simple garden rooms and created new axes which give long sweeping views from the house.

missing img
Axis looking south towards the Orangerie
missing img
On the west side of the house
is an 18-century geometric labyrinth in box...
missing img
...and beside it a magnificent newly-constructed
basin-type swimming pool

Philippe likes to use endemic plants in an ornamental way, for example, he has created a long, mixed hedge using green and white oaks, Viburnum tinus, Pistacia lentiscus and Buxus sempervirens.

missing img
Mixed hedge

Rebecca Engels had very generously offered her lovely garden above Aix-en-Provence for us to enjoy our shared lunch. This was followed by a visit to the tranquil and brooding Bibémus quarries, last worked in the 18th century.
It was here that Paul Cézanne painted 14 masterpieces using the oddly sculpted rocks, the amber sandstone, green pines and Provençal blue sky as his inspiration.

missing img

The quarries have been sympathetically landscaped by Philippe Deliau. He has created a circuit with paths, wooden walkways and platforms in order for visitors to be able to compare the landscape with reproductions of the paintings created there by Cézanne. Intervention has been minimal, allowing trees and shrubs to spring up at many levels and preserving the peaceful atmosphere of the site.

missing img
missing img

Text by Nicola D’Annunzio
Photographs by Nicola D’Annunzio and Christine Daniels
 


Go to top of page / Retour au haut de page